TOP 3 OF THE POST

Friday, 8 April 2011

AWASS!!!TELUR TIRUAN!!

as SALAM..

ishhhh~!!!apa nk jadi laa dgn dunia zaman skrng nee..biasa2 dgn beg tiruan,kasut tiruan,kosmetik tiruan..2 sbb nk bt barang branded yg affordable,bia sume boleh bli..
skrg nee plak,fenomena bru..TELUR TIRUAN..telur pn da boleh bt kt makmal...
so,sbagai pengguna kita kne ambik tahu..
mngikut satu laporan,telur tiruan nee da biase kt CHINA..ciap ada skolah yg khas untuk ajar spe2 yg berminat nk bt barang tiruan..skolah kluster laa 2..bpe A kne dpt bru ley masukk????

kelas bt telur tiruan ne la yg pling mendapat smbutan...masalah skrg,benda nii bahaya untuk kesihatan..
telur tiruan dikatakan dibuat dpd bahan kimia..kulit telur dibuat dri kalsium karbonat...
kuning telur dan putih telur dibuat drp natrium alginat, alum, gelatin, asid benzoik, kalsium klorida serta air dan pewarna makanan..


Kuning telur dihasilkan hanya dengan mencampurkan pewarna makanan kuning lemon ke dalam adunannya. Kalsium klorida ditambah ke dalam adunan telur dan kemudian ke dalam acuan untuk menghasilkan membran telur..kulit telur diperbuat dengan lilin parafin, serbuk gypsum, kalsium karbonat dan bahan-bahan lain..


secara am nyaa,sume bahan 2 penambah makanan..telur tiruan ne xde khasiat plak 2..tpi bg kita sebagai muslim,telur tiruan mungkin mengandungi gelatin yang haram dimakan oleh orang Islam.

 so,kite kne knal laa cmne telur tiruan..sume ada kt bawah..


 >>>CIRI-CIRI telur tiruan...

1. Telur tiruan agak besar dan apabila dipecahkan tidak kelihatan pusat telur (chalazae-bahan legap yang biasanya terdapat pada putih telur, membendung kuning telur pada bahagian tengah telur).

 
2. Selepas telur dipecahkan, putih telur dan kuning telur akan segera bercampur.


3. Cangkerang telur tiruan agak berkilat berbanding telur sebenar, tetapi tidak begitu ketara.


4. Apabila disentuh dengan tangan, ia terasa agak kasar berbanding telur sebenar.


5. Apabila telur tiruan digoncang ia akan berbunyi kerana air berlebihan daripada bahan pepejal.

 
6. Telur sebenar agak berbau seperti daging mentah.  Telur tiruan tidak berbau dan tidak mempunyai sebarang rasa.


7. Ketuk-ketuk sedikit telur itu. Telur sebenar berbunyi lebih rapuh berbanding telur tiruan.


8. Selepas memecahkan telur tiruan, kuning telur dan putih telur akan cair bersama. Ini disebabkan kuning telur dan putih telur dihasilkan daripada bahan mentah yang sama.


9. Ketika menggoreng telur tiruan, kuning telur akan mengembang tanpa disentuh.




Hati-hati ketika membeli telur di pasaran lantaran penjualan telur tiruan mula memasuki pasaran Malaysia. Pastikan anda membeli yang original!.

semoga kita xkena benda2 cmniee...aminnnnn..
WSLM.....



0 comments:

Post a Comment

TOLONG CLICK SKALI BOLEH X? JUST 1 CLICK. TIME KASEH ^_^